úterý 17. dubna 2012

Švestka

Říká Vám něco slovo ŠVESTKA? že ano? Už se vám vybavuje podzimní ovoce nebo v mazlavém stavu povidla a nebo v tekutém stavu slivovice? Všechno je to velká dobrota, ale nám se ještě při tomto pomyšlení rozzáří očka, protože je to také jedno z nejkrásnějších českých dřev.
 Má temně medovou barvu je tvrdé a velmi dobře se dá povrchově upravovat. Někdy je rok, kdy se nepodaří sehnat ani kousek tohoto dřeva. Milovníci uzeného masa moc dobře vědí proč. Nám se ale daří potkávat dobré lidi a když chtějí porazit svoji starou švestku, tak nám zavolají a my jásáme. Kmínek pěkně na pile rozřežeme na úhledné fošny a s láskou uložíme nejméně na dva roky doschnout. Pak teprve je vše připraveno k dalšímu zpracování. Tak to se vybaví nám, když se řekne ŠVESTKA.
....a ptáte se proč to píšu? Je podzim jsou švestky, pálí se slivovice, vaří se povidla a blíží se zimní doba kácení stromů. Prostě nám září očka.

PS : Sazenice švestky dovezl do českých zemí Karel IV. z Francie. K tomuto původu se vztahuje moravský nářeční název „kadlátky“ nebo „karlátka“

                                                       Ukázky spon do vlasů z tohoto dřeva

5 komentářů:

  1. .... dodal bych k tomu jen takovou malou poznámku. Udit na švestce je v českých i moravských zemích téměř zákon, jenže dovedete si představit kolik spálíte dřeva v udírně, než vyudíte jednu klobásku, nebo rybku a kolik je v tom dřevu schovaných krásných spon do vlasů. Když bych Vám je vyčíslil, zatmělo by se Vám před očima a už nikdy v životě by Vám klobásky nechutnaly. A to mám uzené maso a klobásky opravdu rád, obzvlášť, když je k tomu kapka slivovice.. tak vzpomínejte při vůni pálené švestky na ty,kteří z ní dělají krásné věci a ať Vám chutná. A co teprve dřevo ze starých jabloní, které každému překážejí, když už jablička nechutnají. To je teprve klenot.

    OdpovědětVymazat
  2. Já na spony myslím. Momentálně mám doma dřevo ze dvou starých švestek. A je tak krásné! Tak barevné. Nádhera. A mám ho na topení :D
    A budu shazovat i staré jabloně. Nechceš si přijet pro dřevo? :D

    Sidonie

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Sid, rád se přijedu podívat. Ale kácet by se mělo až po Novém roce, až bude zamrzlo.

    OdpovědětVymazat
  4. Však je to v plánu na leden. Pošlu ti nějaké fotky, zda to vůbec k něčemu bude. ;)
    Sidonie

    OdpovědětVymazat
  5. Spona vyrobená ze švestkového dřeva je z počátku do červena, ale časem tmavne, zraje a toto je již finální barva. Pokud sponu občas přetřete krémem na ruce bude mít stále takovouto živou barvu.

    OdpovědětVymazat