úterý 24. ledna 2012

Hra s tvarem

Komentář  Anketě na Novinkách nás inspiroval k této rubrice. Tak to jsou naše začátky.


Model Řasa byl inspirován řasením drapérie. Zkoušeli jsme, jak se vymanit ze sevření kruhového půdorysu základny modelu. Překvapivě tento model přinesl nový pohled na tvarování dřeva s ohledem na jeho pevnost. v účesu vynikají jednotlivé detaily různých pohledů a celek zůstává schován. Vznikl pouze v jediném exempláři.
Jeden z prvních pokusů o vytvoření nekonečného tvaru s velkým pružením a extrémním odlehčení. Funkce modelu zůstává zachována a opět je v účesu vnímána jen jeho část.
Model Jazyk vznikl po velkém úsilí vybočit ze standartu modelu Spirála. Několik experimentů s proporcemi jednotlivých částí modelu a testů pevnosti při požívání nás nakonec přivedlo k modelu č. 408.
K tomuto modelů se váže úžasný příběh dopisu z Ameriky. Asi osm let po tom, co jsme tento model přestali dělat byl na
náš stojan na Karlově mostě doručen dopis s fotografií jednoho z původních modelů Jazyku v krásně vybarveném švestkovém dřevě s nádechem do černofialové.  Model byl ovšem rozlomený na dva kusy.  V dopise byla velká prosba o nový model, protože uživatelka přepnula originál do mokrých vlasů v koupelně. Následovalo vysvětlení, že se jim přes veškerou snahu nepodařilo najít ve Spojených státech nikoho, kdo by jim model vytvořil znovu.  Tehdy nám moc pomohlo, že původní kousek dřeva, ze kterého byl model vytvořen jsme ještě měli v atelieru. Vytvořili jsme kopii a štastné majitelce poslali na uvedenou adresu.
Jeden z prvních modelů, kerými jsme začínali. Tomuto modelu říkáme dodnes  Ementál, podle  známého  švýcarského sýra. Byl inspirován lehkou síťkou do vlasů, která se používala v minulém a předminulém století. Váha tohoto modelu v poměru k jeho velikosti je úžasná. Velikost a tvarování děr umožňuje protlačit část vlasů ven z modelu a výsledný dojem je, že vlasy jsou pevně sevřeny dřevěným žebrem. Ve skutečnost model umožňuje ležérní a pevný zámot, který vlasy netahá. Neobyčejná pracnost tento model vyřadila z běžné nabídky. Tvar tohoto modelu umožňuje vytvoření i extrémních velokostí /D/, protože splňuje nároky na váhu i pevnost.

3 komentáře:

  1. Nádherné!!! Ale nejkrásnější je asi "Jazyk"

    OdpovědětVymazat
  2. Zmocnila se mě zvědavost a asi se pokusím některé modely udělat znovu. Přece jen to byla doba velkého nadšení a bude zajímavé,jak to dopadne, dnes po letech praxe. V archivu je jich ještě mnohem víc. Budeme je zveřejňovat postupně

    OdpovědětVymazat
  3. Taky mě moc zaujal "jazyk", ale úžasná musela být i "řasa". Krása!
    Hanka

    OdpovědětVymazat