sobota 11. února 2012

Hra s tvarem II.



Další kousek z historie.


                                                  
Malá ukázka secese a souměrnosti.

V době našich začátků s řemeslem jsem toužil dokázat, že taky něco umím. A nejlepší způsob jak to dokázat, je zvládnout symetrický tvar. Samozřejmě, když se rozhlédnete kolem sebe, tak takových symetrických kousků najdete třeba v kamenickém řemesle nespočetně. Klobouk dolů před mistry řemesla.

Velikost tohoto modelu odpovídá dnešní velikosti A,  modelu č. 303. a menší. Existuje dodnes pouze v jediném exempláři a je součástí naší domácí sbírky. Pokud bych jej měl dnes znovu realizovat, tak by nejlépe vyšel v tvrdém exotickém dřevě ve velikosti B. Tak bych si ho představoval.

14 komentářů:

  1. Je opravdu nádherný:)... Rozhodně bych byla pro, kdyby se podobný model vytvořil...

    OdpovědětVymazat
  2. Je to úžasný kousek!! Secesní tvary jsou nádherné, líbí se mi moc i secesní šperky. Co je ale v ČR opravdu takřka nesehnatelné, jsou tzv. "French combs" neboli francouzské hřebeny - pro secesi naprosto typické. Je to ideální typ vlasového hřebenu, kterým velmi jednoduše jde pevně zajistit drdol z delších vlasů, kterému se říká French Twist.
    Pro představu:
    http://www.youtube.com/watch?v=TpKp-7MJB7Q

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Koukal jsem na to video, ten hřeben znám, ale zatím se mi nedaří vyřešit technologicky zuby, aby byly dostatečně pevné, nelámaly se a nebyly příliš masivní. A o zakřivení celého hřebenu ani nemluvě. Z toho,co jsem viděl na trhu a na webu, tak se ve dřevě nikomu moc nedaří tento rébus vyřešit. Pokud se nemá celý kus tvarovat ručně doslova na koleně,tak je potřeba vytvořit nějaký strojně dosažitelný polotovar, jinak roste závratně cena a výsledek stejně nemá požadovanou kvalitu. A tady je ten problém. Všechno, co jsem viděl je rovné s nalepenou destičkou napříč. Už jsem vytvořil i několik přípravků, ale zatím výsledek není podle mých představ.
      Další alternativa je lepit dřevěnou ozdobu na nějaký nosič se zuby, ať už kovový, nebo plastový, ale to se mi zatím nechce. Kov ještě jak takž, ale plast? To se mi příčí.

      Vymazat
    2. http://www.alibaba.com/product-gs/460376799/clear_rhinestone_fashion_French_twist_hair/showimage.html

      Vymazat
    3. Hned ten první je nádherný! Problém bude asi v tom, že ty původní hřebeny se vyráběly z želvoviny, a to dnes už nepřipadá v úvahu. Nahradilo se to plastem - jenže ani o ty plastové nejde nikde zavadit. Tenhle typ hřebenů je prostě v našich zeměpisných šířkách cosi jako sci-fi.
      Když jsem si dala na Google do hledání obrázků heslo "french comb", šla jsem skoro do mrákot, když jsem viděla tu nádheru. Ale jakmile člověk vleze do obchodu a ptá se po tom, ani netuší, o čem jde řeč... Brala bych i kovový, aspoň by nehrozilo, že vylámu zuby (mám dost husté vlasy), ale ani kovový se nedá sehnat. Leda možná někde ve starožitnostech původní secesní, ale ten je pro změnu k nezaplacení. Achjo...

      Vymazat
  3. Další impuls k debatě o hřebenech, která nás provází již několik let.

    OdpovědětVymazat
  4. Jo, hřebeny, to je bolest českého trhu s vlasovými doplňky. Já hledala i třeba jen úplně obyčejný, bez zdobení, šlo mi především o ten tvar (trošku do obloučku) a několik opravdu festovních zubů, aby se na větším uzlu nevylomily už při prvním použití, ale je to marnost nad marnost. Smutné je to i v tom ohledu, že i prodavačky ve speciálkách na dotaz na francouzský hřeben ani netuší, o co jde... :-/

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to asi budu muset zkusit udělat. Chtě, nechtě. Jen co dodělám obklady v koupelně a bude trochu tepleji.

    OdpovědětVymazat
  6. Nádhera. Jednoduše nádhera.
    Sid

    OdpovědětVymazat
  7. To nespěchá! Ale až nějaký bude, jdu se ihned postavit do fronty. A už teď se moc těším. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Co takovéto :) http://www.artistreewoodart.com/Hair/French%20Roll%20Comb/frroco.html

    OdpovědětVymazat
  9. To tedy nevím, a Vám se to líbí?
    Zatím tedy nemáme buben na broušení, abychom tam naházeli vyřezané kusy a za týden je vytáhli ohlazené jako oblázky. Tento způsob výbrusu praktikují i někteří řemeslníci v Čechách, ale mě u toho nějak chybí ta dušinka a pohlazení rukou. Určitě touto cestou bude snadné udělat zuby na hřebenu, to asi ano. Ale nejednodušší za 70 dolarů? Za tuto cenu nabízíme Maxi modely a to je trochu někde jinde.

    OdpovědětVymazat
  10. V porovnání s touto produkcí jsme opravdu příliš levní...

    OdpovědětVymazat
  11. http://www.ebay.com/itm/Hair-comb-hairpin-barrett-Sono-wood-maori-organic-KA06-stainless-steel-inlay-new-/110779160702?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19caf3d87e
    http://www.blueheronwoods.com/home.php?cat=7
    http://www.artfire.com/ext/shop/product_view/leginayba/3351122/sono_wooden_4_prong_hair_stick_comb_fork/handmade/accessories/hair/barrettes

    Já nepoznám jak je to dělané, ale poohlédla jsem se po výrobcích ve světě a tohle bylo jediné kloudné, co jsem našla...Nejvíc se mi asi líbí ten poslední, šedivý. Stejně jsem ale nenašla takový ten můj hřebenový ideál, kterému se asi nejvíce blíží hřeben, který jsem viděla na vašich stránkách na facebooku. Tam je ale zase problém s náročnou výrobou, takže bude opravdu oříšek vymyslet nějaký pěkný model, který by šel vyrobit pro všechny zájemkyně...a myslím, že jich bude hodně :) Katka F.

    OdpovědětVymazat