pondělí 23. dubna 2012

Javor

Známe ho všichni. Každý podzim nás okouzluje svojí barevností. Obrovský sošný majestátní strom.Kanadský národní symbol.
Nevím jak ho vnímají Kanaďané, ale u nás představuje zvláštní fenomén, jednak jako symbol velké vzdálené země, ale i jako materiál, který má neuvěřitelné vlastnosti.
Dva roky jsme pracovali s naprosto bezbarvým bílým dřevem. Pouze výjimečně se objevilo jemné žilkování. Překvapení ale bylo utajeno v plamencovém jádře. Původně jsem jej nakoupili specielně pro to, abychom mohli využít jeho světlé, až místy bílé barvy z důvodů barvení. Když chcete dosáhnout konkrétního barevného odstínu ve dřevě, je nutné, aby základ přirozené barvy materiálu byl co nejsvětlejší a pokud možno bez výrazné kresby dřeva. A tento požadavek zdravý zralý Javor splňuje na jedničku.
Jenže se nám stalo...: na pile, kde jsme ho kupovali nám nabídli pro výraznou kresbu v jádru, dřevo s plamencovým jádrem. Poznámkám dřevařů, že to většinou končí v kotli, jsme tehdy nevěnovali moc pozornost, protože jsme tomu jednoduše nevěřili. Přiznám se, že když jsem viděl poprvé javor s plamencovým jádrem a představil jsem si hru kresby a barvy v hotovém výrobku, šly na mně trochu mrákoty. Proto jsem připomínkám dřevařů nevěnoval moc pozornosti.
Nicméně dřevo jsme nakoupili, odvezli na pilu, nechali nařezat a uložili v horách k vysušení. Bylo ho tehdy opravdu hodně, tedy aspoň na spony do vlasů.
A potom, když vyschlo a tzv. jsme si na něj mohli šáhnout, se začaly dít věci. Plamencové jádro nezklamalo. Našli jsme v bloku dřeva části, které opravdu skončily jen v kotli, ale našli jsme i takové, které splnily očekávání a kolikrát ho i překonaly. Nádherná barva kontrastů světlého dřeva se zabarvením světlé vanilky, od jemně hnědé až do téměř černé v přesně vyhraněném žilkování byla ohromující.
A všechno, co bylo jen o kousek dál od jádra splňovalo všechny požadavky na barvení.
 Pevnost a houževnatost materiálu nám umožnily si pojmenovat možnosti tvarování dřeva. Získali jsme úžasnou zkušenost pro další práci. Pracovali jsme s Javorem více než dva roky, než jsme vyčerpali zásoby. Teď se suší ve skladu další nákup, ale bude  ještě chvíli trvat, než si zase budeme moci šáhnout.   Pár kousků z původního nákupu ještě schovávám, pro strýčka příhodu. Kdyby náhodou někdo chtěl např Maxi modely v nějaké barvě.
















Žádné komentáře:

Okomentovat