středa 16. května 2012

Eben

.... je tvrdé a těžké dřevo černé barvy s jemnou strukturou pocházející z tropických stromů rodu tomel z čeledi ebenovitých. Je tak těžké, že neplave.
Používá se k výrobě nábytku, částí hudebních nástrojů, ozdobných předmětů, intarzií, či v řezbářství . Sice je hodně zprofanované, ale nezaslouží si to.
My z něj vytváříme dekorativní a meditační objekty, jehlice do vlasů a výjmečně spony do vlasů. Toto dřevo je opravdu těžké a je tedy nutné na tuto zkutečnost brát ohled.
Všechny druhy mají velmi úzkou, šedobílou běl a velmi tmavé, někdy zcela černé jádro. Hustota ebenu dosahuje asi 1000 kg/m3. Je to dřevo velmi tvrdé, obtížně obrobitelné, se sklonem k odštipování, ale velmi dobře se leští. Tvrdost je výhoda i nevýhoda. Nic méně práce s ním je radost. Jednak nám umožňuje přesně držet linku a povrch je tak příjemně sametový , že vás až hřeje. Nepotřebuje žádnou údržbu a je vysoce elegantní.
Máme ebenové dřevo s částmi šedobílé běle a to nám umožňuje barvení. Tím dodáváme jehlicím a sponám barevné odstíny v kontrastu s černou. Tato kombinace je velice efektní.
Je to hrdé dřevo, nepoddajné o to více nás těší, když z něj vykouzlíme krásu, která potěší.

Žádné komentáře:

Okomentovat