úterý 11. září 2012

Nová barva


Máme tu něco staronového. Tmavě hnědou sponu. Je to ukázka barvy, ktrerá se dá nově objednat. Spona je mořená a ošetřená lněným olejem. Pokud chcete mít stále sponu pěknou je třeba ji občas ošetřit krémem na ruce. Nejlépe to funguje s čistou houbičkou na nádobí. Spona dostane krásně sametovou a prozářenou barvu.

3 komentáře:

  1. A neztmavne pak do černa? Chtěla bych se zeptat, zda není nějaká cesta jak zpomalit tmavnutí či oživit barvu. Moje dříve medová spona je nyní hnědá.

    OdpovědětVymazat
  2. Předpokládám, že trošku ano, ale minimálně. Tmavé barvy tak výrazně netmavnou jako světlé nebo přírodní.
    Spony tmavnou, jelikož na zakonzervování dřeva používáme lněné plnidlo, které výborně sponu chrání protí vodě /děšti - objeví se na ní bílé tečky,jelikož déšť je kyselý/,ale nechrání ji proti slunečnímu záření,proto tmavnou.
    Pkoud spona zmokne dá se velice dobře obnovit a to krémem na ruce. Pokud je poškození výraznější stačí ji vydrbat čistou houbičkou na nádobí s krémem a je jako nová. Majitel spony je schopen si sponu udržovat sám.
    Pokud by byla lakovaná, tak se poškození laku dá opravit pouze přebroušením a to je hrozná práce, proto jej nepoužíváme. Při použití laků by spona netmavla, ale při poškození by se nedala opravit.
    Pokud se jedná o mořené spony, jejich živá barva se dá udržovat výše uvedeným způsobem. Barvu přírodní spony můžeme obnovít přeleštěním, ale zase bude pouze dočasná.
    Je možné, že vaše spona používáním a ošetřování má silnější zašlou vrstvu na povrchu. Zkuste ji silou vydrbat hodně hrubou stranou houbičky bez krému a pak jen trošku krémem oživit, možná to pomůže ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za odpověď. Vyzkouším ji vydrbat, třeba to půjde :) A myslím, že spony bez laku vypadají daleko lépe, protože lak zabíjí strukturu povrchu a hebkost dřeva :)

    OdpovědětVymazat